Loading...
Δευτέρα 02 Μάι 2011

Εκδήλωση της Αρχαιολογικής- Ιστορικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.

Το κτίριο της Παλαμαίκής Σχολής είναι τεράστιας αρχιτεκτονικής αξίας και πρέπει να διασωθεί.


Το Σάββατο 15/5/2010, η Αρχαιολογική- Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, οργάνωσε εκδήλωση στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, με ομιλητή τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Παναγιώτη Τουρνικιώτη και θέμα « Η προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Ο εκλεκτός επιστήμων,καταξιωμένος Διεθνώς στο αντικείμενο αυτό και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, με την εμπεριστατωμένη ομιλία του καθήλωσε κυριολεκτικά το πολυπληθές ακροατήριο. Κατά γενική ομολογία, ήταν μια ομιλία πού έπρεπε να γίνει στην πόλη, τουλάχιστον πρό δεκαετίας, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να διασωθούν αρκετά από τά πολλά μεγά λης αρχιτεκτονικής σημασίας παλαιά κτίρια της πόλης.

Με γλαφυρό τρόπο ο κ. καθηγητής και με την βοήθεια προβολών, παρουσίασε πολλά παλαιά κτίρια σε όλη την χώρα έργα πολύ γνωστών αρχιτεκτόνων και ανέλυσε την αξία τους. Επεσήμανε ότι είναι μεγάλη η σημασία διάσωσης τέτοιων παλαιών κτιρίων για ένα τόπο, γιατι αυτά καθορίζουν τη πολιτιστική του ταυτότητα. Εμεινε δύο(2) ημέρες στην πόλη , την οποία εχει επισκευθεί άλλες δύο(2) φορές και μπόρεσε να γνωρίσει την κατάσταση πού βρίσκονται πολλά διατηρητέα κτίριά της. Επεσκέφθηκε και το Κέντρο Λόγου ΔΙΕΞΟΔΟΣ και ξεναγήθηκε από τον κ. Νίκο Κορδόση.

Επισκέφθηκε όμως και το κτίριο της Παλαμαίκής Σχολής για το οποίο ΄γινεται τον τελευταίο καιρό λόγος για κατεδάφισή του. Βρήκε το κτίριο από στατικής πλευράς χωρίς κανένα πρόβλημα , πράγμα πού αποδεικνύει και το ότι άντεξε χωρίς κανένα πρόβλημα τόσους σεισμούς. Επεσήμανε ότι το κτίριο αυτό αναφέρεται για την αρχιτεκτονική του σημασία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή βιβλιογραφία.Σε όλο τον κόσμο τόνισε οι λαοί διατηρούν κτίρια με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία αιώνες, γιατί τά συντηρούν.τακτικά και δεν τά καδεφίζουν Εξεπλάγη δε όταν πληροφορήθηκε ότι κάποια Τεχνική εταιρία αξιολόγησε και εισηγήθηκε την κατεδαφήσή του και την κατασκευή του ίδιο όπως λέγει, από την αρχή. Όταν ένα κτίριο κατεδαφίζεται τόνισε, χάνεται και η ιστορία του .και ποτέ δεν μπορεί να κατασκευασθεί το ίδιο αλλά ένα παρόμοιο με άλλα υλικά. Και τά νέα κτίρια εάν δεν συντηρηθούν έγκαιρα θα καταρρεύσουν σε μερικά χρόνια.Εκπληξη δημιούργησε η πληροφορία πρώην διευθυντού του σχολείου, ότι επί Υπουργείας Γιαννάκου είχαν διατεθεί 700000 Ευρώ περίπου για την συντήρησή του αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν και χάθηκαν. . Μεγαλύτερη όμως έκπληξη ήταν η αποκάλυψη ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν πρότεινε την κατεδάφησή του αλλά περί λήψεως μερικών μέτρων συντήρησής του και μάλιστα μικρής έκτασης ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του κτιρίου για την προστασία από πτώση σοβάδων.

Επισημάνθηκε ότι το θέμα, βρίσκεται σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου διατηρητέου ή μη. Εάν χαρακτηρισθεί διατηρητέο , καμμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει , ούτε και για την συντήρησή του χωρίς την έγκριση των μηχανικών του Υπουργείου Πολιτισμού.Επειδή όμως η απόφαση αυτή καθυστερεί, πρέπει να γίνει παρέμβαση στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου αυτού κυρία Λίνα Μενδώνη για την επίσπευσή της.

Ηταν μια εκδήλωση κορυφαίας σημασίας γιά την πόλη, όπου ο πλέον αρμόδιος καθηγητής, έδειξε τον δρόμο πού η πολιτεία και η τοπική κοινωνία πρέπει να ακολουθεί σε τόσο σοβαρά θέματα. Δυστυχώς έλλειψαν από την εκδήλωση οι πλέον αρμόδιοι, εκτός λίγων εξαιρέσεων, οι μηχανικοί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας παρ όλο πού προσεκληθηκε.

Η Ιερή πόλη του Μεσολογγίου, έχει μεγάλη αρχιτεκτονική κληρονομιά με πολλά Δημόσια και ιδιωτικά παλαιά κτιρια μεγάλης σημασίας και τά οποία καθορίζουν και την πολιτιστική της ταυτότητα. Τώρα πλέον κατανοήσαμε την σημασία τους και οφείλουμε να τά διασώσουμε.

Σάββατο 15 Μαϊου 2010 - ώρα 8μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου

 
© Copyright 2011 - 2019 Αρχαιολογική - Ιστορική Εταιρία - Μελέαγρος