Loading...
Πέμπτη 01 Μάρ 2012

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ,

Ομιλία στο Τρικού  πειο Πολιτιστικό Κέντρο και ξενάγηση στις ΡΩΜΑΊΚΕΣ ΘΕΡΜΕΣ του Αγίου    Θωμά.            

      Στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Αρχαιολογική—Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, οργάνωσε δύο αξιόλογες εκδηλώσεις.

    Την Παρασκευή 13/5/2011, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθη  κε ομιλία από την Αρχαιολόγο κυρία Εριφύλη Κανίνια και θέμα « Τά χρυσά Στεφά ναι στην Ελληνική Αρχαιότητα». Στην πράγματι εμπεριστατωμένη ομιλία της, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι την ομιλία της αυτή την αφιερώνει στην αγάπη των γονιών της πού ζούν στο Μεσολόγγι. και επεσήμανε ότι: Τά χρυσά στεφάνια είναι πεδίο επίπονης έρευνας πού εξάπτει την φαντασία όλων. Πάντοτε η ανεύρεση χρυσών κοσμημάτων και στεφανιών συγκινούσε το ευρύτερο κοινό και τους αρχαιολόγους.    Οι πρώτες αναφορές έρχονται από τον 2ο αιώνα π.χ. και δίνονταν σε τιμητικές απονομές σέ εξέχοντα πρόσωπα, αναθήματα στην Ακρόπολη και ως έπαθλα στους νι κητές των αθλητικών αγώνων των Παναθηναίων. Ωστόσο μεταλλικά στεφάνια ήταν και παλαιότερα τον 7ο και 6ο αιώνα π.χ. Τά χρυσά στεφάνια ήταν μια περιορισμένη κατηγορία χρυσών κοσμημάτων πού φορούσαν άνδρες και γυναίκες σε εξαιρετικές στιγμές της ζωής τους.Είχαν σχήμα εληάς, μυρτιάς, βελανιδιάς, κισσού, κ.λ.π. Χρησι μοποιούνταν επίσης και σε τόπους Διονυσιακής λατρείας , βωμούς και ως στολίσματα νεκρών. Χρυσά στεφάνια βρέθηκαν σε όλο τον  Ελληνικό κόσμο, από Βόσπορο μέχρι την Κρήτη και από τον Τάραντα μέχρι τη Ρόδο.

------------------------------------------------------------------------  

          Την Κυριακή 15/5/2011 , πραγματοποιήθηκε ξενάγηση  στις Ρωμαίκές Θέρμες του Αγίου Θωμα, από την καθηγήτρια κυρία Ελένη Ζαβιτσανάκη. Το λεωφορείο του Δήμου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Αριστ. Καββάγια  μετέφερε και αυτό επισκέπτες  στην εκδήλωση .Η ΛΣΤ Εφορεία Προίστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, είχε εκπρόσωπό της πού υποδεχόταν τους επισκέπτες και διένειμε κατατοπιστικά φυλλάδια.

     Πρίν τη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, η κυρία Ζαβιτσανάκη για την καλύτε ρη κατανόηση του  συγροτήματος αυτού των λουτρών, ανέλυσε από φωτοτυπωμένα αντίγραφα τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων θερμών του Δίου. Επεσήμανε ότι οι Ρωμαίκές Θέρμες κτίσθηκαν τον 2ο αιώνα μ.χ. και καταστράφηκαν με τον μεγάλο σεισμό το 551 μ.χ. Ο Αγιος Θωμάς βρίσκεται ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους Πλευρώνας και Καλυδώνας. Κατά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο , εντυπωσιασθήκαμε από το άρτια μελετημένο αυτό συγκρότημα πού αποτελείται από τους χώρους πού σε μεταλλικά καζάνια θερμαινόταν το νερό, τους μικρούς χώρους πού χρησιμοποιούνταν ως μπανιέρες για τά θερμά λουτρά, στο κέντρο τους  χώρους με λουτήρες για χλιαρά λουτρά, και δεξιά τη δεξαμενή για τά ψυχρά λουτρά.  Επίσης επισημάνθηκε ότι σώζεται και το σύστημα μέσω του οποίου κυκλοφορούσε ο ζεστός αέρας για τη θέρμανση των υπεράνω χώρων. Η ξενάγηση στο σημαντικό αυτό αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής μας, άγνωστο μέχρι σήμερα σε πολλούς, αποτέλεσε ένα βήμα για την ευαισθητοποίησή τους και επίσκεψή τους και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Αξίζει να επισκευθούμε τις Θέρμες όλοι.

  Όμως ο αρχαιολογικός αυτός χώρος παραμένει αναξιοποίητος, παρόλο πού η ΛΣΤ Εφορεία Προίστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, διαθέτει μονίμως φύλακα και ο χώρος είναι ανοικτός κάθε ημέρα όλη την Εβδομάδα, εκτός Δευτέρας, από 8.30 π.μ μέχρι την 1μμ., γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση( ο δρόμος είναι στενός, δεν υπάρχει πάρκινγκ για λεωφορεία, δεν υπάρχει κόμβος προσπέλασης από την Εθνική οδό).

  Πιστεύουμε η Δημοτική Αρχή να δείξει το ενδιαφέρον της για την κατασκευή των υποδομών αυτών και να εντάξει τον χώρο αυτό στα αξιοθέατα της πόλης.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Αρχαιολογική - Ιστορική Εταιρία - Μελέαγρος