Loading...
Δευτέρα 19 Δεκ 2011

                                                       Του Αθαν. Σπυροπούλου

 

           

      Τά Αρχαία θέατρα και ο Αρχαιολογικός Χάρτης του Νομού

                       Αιτωλ/νίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Αγρίνιο.

 

 Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογική Σχολή διεκδικεί   το Μεσολόγγι.

 

            Την αναστήλωση του θεάτρου Μακύνειας, ανέλαβε η ΓΕΦΥΡΑ.

 

      Το Σάββατο 5/12/2009, οργανώθηκε στο Αγρίνιο με πρωτοβουλία της Νομαρχίας  Αιτωλ/νίας εκδήλωση πού παρουσιάσθηκαν ο Αρχαιολογικός χάρτης  και  ειδική έκδοση και ντοκυμαντέρ για τά αρχαία θέατρα του Νομού. Συνεργάσθηκαν η ΛΣΤ Εφορεία Προίστορικών και Κλασσικών  Αρχαιοτήτων και η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΔΙΑΖΩΜΑ με Πρόεδρο τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ.Σταύρο Μπένο.

     Ο Νομάρχης κ. Ευθ. Σώκος στον Χαιρετισμό του τόνισε, ότι σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για να μάθουμε σημαντικά πράγματα για τον τόπο μας, πού μας συνδέουν με το παρελθόν μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.Οπού και να βρεθεί κανείς βρίσκει πράγματα πού μας εντυπωσιάζουν από το παρελθόν. Στην προαπάθει ά μας αυτή έχουμε αρωγό την μη κερδοσκοπική οργάνωση ΔΙΑΖΩΜΑ και την ΛΣΤ  Εφορεία Προίστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Η Νομαρχία, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να υποχρεώσει το κράτος  να αναλάβει το 100% των ευθυνών και υποχρεώσεών του προς την κατεύθυνση αυτή..

     Η Προίσταμένη της ΛΣΤ Εφορείας Προίστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κυρία Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, παρουσιάζοντας τον αρχαιολογικό χάρτη του Νομού , πού η Εφορεία αυτή εξεπόνισε τόνισε: Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει γύρω στα 330 χώρους από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τά μεταβυζαντινά χρόνια. Περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς μέχρι σήμερα χώρους και μνημεία πού είναι ορατά και επισκέψιμα.Καλύπτονται όλες ανεξαιρέτως οι θέσεις πού έγιναν ή γίνον ται ανασκαφές.Ο Νομός αυτός βρίθει αρχαίων και καθημερινά ανακαλύπτονται νέα πού μας αφήνουν όλους έκπληκτους.Από τά πολλά Δημόσια έργα, έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε συνεχώς καινούργια πράγματα.Εκτίμησε ότι ο χάρτης αυτός θα βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα και τους απλούς πολίτες στην προστασία των μνημείων.Εδωσε σύντομες πληροφορίες για τά τρία αρχαιολογικά Μουσεία του Νομού ( Αγρινίου, Θέρμου και Θυρρείου) και επεσήμανε ότι αυτά είναι ανεπαρκή και δεν ανταποκρίνονται στον πλούτο των μνημείων του Νομού. Ελπίζει ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει κάποια ημέρα.Επλεξε το εγκώμιο των συνεργατών της αρχαιολόγου Γιώργου Σταμάτη και του τεχνίτη μαρμάρων Γρhγόρη Διαμαντόπουλου για την βοήθειά τους στην Εφορεία.

      Ο Επίτιμος Γενικός Δ/ντής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λάζαρος Κολώνας,παρουσιάζοντας την ειδική έκδοση για τά αρχαία θέατρα του Νομού, ανέφερε ότι στους εθελοντές ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού  υπάρχουν και άλλοι όπως ο Καθηγητής κ. Λαμπρινουδάκης  πού κάνει έρευνες στην Παλαιομάνινα,η Καθηγήτρια κυρία Τριάντη πού κάνει έρευνες στο Ακτιο, ο κ Παλιούρας, ο κ. Παπαποστόλου, η Αρχαιολογική Εταιρεία,το Δανικό και Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, όλοι οι διατελέσαντες Προίσταμενοι της Εφορείας και  πολ λοί άλοι πού δεν μπορούμε να μνημονεύσουμε.Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Αιτωλ/νία, πού ο κ. Μπένος  την επέλεξε για την δεύτερη εκδήλωση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Στην συνέχεια παρουσίασε την ειδική έκδοση για εξι(6) θεάτρων του Νομού( Μακύνειας, Καλυδώνας, Πλευρώνας,Οινιάδων, Στράτου και Αμφιλοχικού Αργους). Αργότερα σε μια εκ βαθέων εξομολόγησή  του στον υπογράφοντα, στο πως οραματίζεται το μέλλον και τις προοπτικές της αρχαιολόγίας  στον Νομό με τον τεράστιο πλούτο, πρότεινε την ίδρυση στο Μεσολόγγι Σχολής Αρχαιολογίας. Η Σχολή αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην έρευνα και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του Νομού και των άλλων Νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,αφού ούτε το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει Σχολή Αρχαιολογίας.

    Ο κ. Σταύρος Μπένος Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, βαθειά συγκινημένος για την έκδήλωση αυτή, αναφέρθηκε εν συντομία στην πρό δεκαετίας ίδρυση του Σωματείου πού είχε στόχο την ανάδειξη όλων των αρχαίων θεάτρων της χώρας. Η ειδική αυτή έκδοση των θεάτρων του Nομού Αιτωλ/νίας εντάσσεται στις δραστηριότητές του. Επεσήμανε ότι για την έπίτευξη του στόχου αυτού, είναι αναγκαία όχι μόνο η κρατική επιχορήγηση, αλλά και η προσέλκυση χορηγών όπως έγινε με το θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΥ , την αναστήλωση  του οποίου ανέλαβε η Νομαρχία Αθηνών. Ακόμη απαραίτητη θεωρεί και την συμβολική συνεισφορά του κάθε απλού πολίτη. Η Αιτωλ/νία επιλέχθηκε ως πιλότος για την εφαρμογή του επιχειρισιακού αυτού σχεδίου και στις άλλες Περιφέρειες.Ανακοίνωσε ότι την αναστήλωση του θεάτρου της Μακύνειας αναλαμβάνει η ΓΕΦΥΡΑ και ότι η επόμενη εκδήλωση θα γίνει πάλι στην Αιτωλ/νία το καλοκαίρι.

   Ακολούθησε η προβολή ταινίας για τά αρχαία θέατρα του Νομού.

      Συμπερασματικά: Ηταν μια σημαντική εκδήλωση με πρωτοβουλία και χρηματο δότηση της Νομαρχίας με στόχο την καταγραφή, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού . Στην προσπάθεια αυτή,  «εκ των ουκ άνευ»’θεωρείται η συμβολή της ΛΣΤ Εφορείας Προίστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, αφού εκπόνησε τον μοναδικό χάρτη του είδους στην χώρα, με χρηματοδότηση της Νομαρχίας και συνεργάσθηκε με το ΔΙΑΖΩΜΑ για την έιδι κή  έκδοση για τά θέατρα του Νομού. Επίσης στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι τά τρία Αρχαιολογικά Μουσεία του Νομού είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες του τεράστιου πλούτου του Νομού. Συνεπώς προκύπτει άμεση η ανάγκη της ίδρυσης στην Πρωτεύουσα του Νομού το Μεσολόγγι Αρχαιολογικού Μουσείου στο ιδιόκτητο οικόπεδο των 11στρεμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου αυτού. Νομαρχία, Βουλευτές και Υπουργός Πολιτισμού, πρέπει να θέσουν το θέμα αυτό σε άμεση προτεραιότητα.

     Επίσης άκρως ενδιαφέρουσα θεωρείται η πρόταση του Επιτίμου Γενικού Δ/ντή Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λάζαρου Κολώνα περί της ανάγκης ίδρυσης στο Μεσολόγγι Αρχαιολογικής Σχολής, για την προώθηση της έρευνας στον τομέα αυτόν  σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

 
© Copyright 2011 - 2019 Αρχαιολογική - Ιστορική Εταιρία - Μελέαγρος