Loading...
Κυριακή 13 Νοέ 2011
Επισκοπή Μάστρου
Κλίκ για μεγέθυνση

            ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΔΑ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ

(Αναδημοσίευση από τα 'Μεσολογγίτικα Χρονικά της 12ης Νοεμβρίου 2011)

                       

 Του Αθαν. Σπυρόπουλου

 

 

    Επισκευάζεται ο Βυζαντινός  ναός Επισκοπής Μάστρου, από την

          22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

 

 

 Ο αρχαιολογικός πλούτος  της περιοχής Μεσολογγίου, είναι τεράστιος και σιγά—σι γά αναδεικνύεται και γίνεται κτήμα της κοινωνίας. Ως γνωστό , σε εξέλιξη βρίσκον ται σημαντικά έργα στην Πλευρώνα, Καλυδώνα, Ρωμαίκές Θέρμες, Οινιάδες, Παλαιο μάνινα, κ.λ.π. από την ΛΣΤ Εφορεία Προίστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων., η οποία και κάλεσε τά Σχολεία και την κοινωνία να επισκεφθούν και να θαυμάσουν τον αρχαίο πολιτισμό του τόπου μας.

 

  Το 2007 περίπου, η αείμνηστος  Προίσταμένη της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Φραγκίσκα Κεφαλωνίτου εισηγήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα διαφόρων σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής Μεσολογγίου, μεταξύ των οποίων και της Επισκοπής Μάστρου. Τον Ιανουάριο 2011εντάχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο ΕΣΠΑ το έργο με τίτλο « Επισκευή και ανάδειξη Βυζαντινού ναού Τιμίου  Προδρόμου Επισκοπής Μάστρου» προύπολογισμού 200.000 Ευρώ.και η εκτέλεσή του ανατέθηκε στην 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

     Δεκαετίες  ο ναός αυτός παρέμεινε εγκαταλειμμένος από την Πολιτεία και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει.  Αγρια ψηλά χόρτα είχαν κατακλύσει τον περίβολο του  και με δυσκολία μπορούσε κανείς να τον επισκεφθεί. Νερά έμπαιναν από την σκεπή και τις γύρω πλευρές και σχημάτιζαν ρυάκια στο εσωτερικό του ναού. Ο Καθηγητής Βασ. Κατσαρός θεωρεί το μνημείο αυτό το σημαντικώτερο του 8ου μ.χ. αιώνα στα Βαλκάνια και ήταν η ΕΠΙΣΚΟΠΗ της πόλης του ΑΧΕΛΩΟΥ.

 

   Σε πρόσφατη επίσκεψή μας εκεί , διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει καθαρισμός και περίφραξη του χώρου και συνεχίζονται εργασίες προστασίας του εξωτερικού τοίχου του ναού.  Όπως μας πληροφόρησαν οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι, προβλέπεται η από κατάσταση του δαπέδου εξωτερικά και εσωτερικά και κατά την Ανοιξη, θα γίνει αντικατάσταση της σκεπής.

 

  Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον και η βοήθεια πού προσφέρεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων από τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους οι οποίοι και συνέβαλαν στον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. Επιθυμία τους είναι κατά  την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, πού εορτάζει ο ναός να γίνεται λειτουργία και να συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Υπάρχει πάντα το πρόβλημα πρόσβασης αφού ο υπάρχων σήμερα δρόμος είναι ιδιωτικός. Όμως η Εφορεία Αρχαιοτήτων διάνοιξε πρόσφατα στενό δρόμο μέσα στην ιδιοκτησία του ναού, ώστε στο μέλλον με περαιτέρω διεύρυνσής του, να μη υπάρχει πρόβλημα προσπέλασης. Ένα ακόμη σημαντικό μνημείο της περιοχής, πήρε το δρόμο της προστασίας και ανάδειξής του.

 

  Ο Δήμος Μεσολογγίου, με τους πολλούς Μηχανικούς πού διαθέτει, θα πρέπει να συνδράμει το έργο της Εφορείας αυτής με μελέτες σε διάφορα άλλα μνημεία της περιοχής πού έχουν άμεση ανάγκη προστασίας όπως η Αγία Τριάδα της Κλείσοβας, ο Αη—Συμιός,  κ.λ.π. Αλλωστε αποτελούσε και έκκληση της Φραγκίσκας Κεφαλωνίτου με έγγραφά της προς την Αρχαιολογική—Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος σε σχετικά ερωτήματά της, να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς τις μελέτες μνημείων ώστε κατόπιν να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα ανάδειξής τους., αφού η Εφορεία δεν διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό.

 
© Copyright 2011 - 2019 Αρχαιολογική - Ιστορική Εταιρία - Μελέαγρος