Loading...
Δευτέρα 19 Δεκ 2011

           ΟΙ ΘΟΛΩΤΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΗΛΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- ΙΘΩΡΙΑΣ

    Εκδήλωση από την Αρχαιολογική—Ιστορική Εταιρεία    Δυτικής Στερεάς Ελλλάδος

 

 Αναγκαία η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι

για την έκθεση των ευρημάτων της περιοχής.

  

          Την Τετάρτη 3/3/2010, η Αρχαιολογική—Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, διοργάνωσε εκδήλωση στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι με ομιλήτρια την Καθηγήτρια του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κυρία Τζένη Χαραλαμποπούλου-Κανούτα και θέμα « Οι Θολωτοί τάφοι του Αγίου Ηλία Μεσολογγίου-Ιθωρίας».

        Η κυρία Χαραλαμποπούλου, περιέγραψε με λεπτομέρειες την πολιτιστική εξέλιξη του νότου του Νομού και μεταξύ άλλων επεσήμανε: Η διαμόρφωση του εδάφους της περιοχής μας με τους ορεινούς όγκους, τις πεδιάδες, τους ποταμούς, την πολυμορφία των ακτών και οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν θετικά την εξέλιξη της ζωής.

        Κατά την περίοδο 7000-3000 π.χ. πού ονομάζεται Νεολιθικη, ο Ελληνικός χώρος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαίκή Ηπειρο, όπως αποδεικνύεται από τους Νεολιθικούς οικισμούς στην Θεσσαλία( Σέσκλο, Δομήνι). Η περίοδος αυτή  χαρακτηρίζεται από μόνιμη εγκατάσταση, γεωργία, κτηνοτροφία, κ.λ.π. Τέτοια ευρήματα εντοπίσθηκαν και στην Κόκκινη σπηλιά, στην νότια πλευρά του λόφου του Αγίου Ηλία στην περιοχή μας.

       Την περίοδο 1600-1100 π.χ, πού ονομάζεται Μυκηναίκή, ανεπτύχθηκε μεγάλος  πολιτισμός σε όλη την Ελλάδα. Όμως στο Νομό μας , παρά του ότι όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα, πέντε (5) Ελληνικές πόλεις της Αιτωλίας ( Πλευρώνα, Καλυδώνα, Χαλκί δα ,Πυλήνη και Ωλενος) έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Τροίας,τά αρχαιολογικά ευρήματα είναι λίγα. Ετσι εκτός από την κατοίκηση στην Κάτω Βασιλική( Χαλκίδα) και τά Χάνια Γαυρολίμνης, τά μάλλον ισχνά στοιχεία της Πλευρώνας και της Καλυδώνας, η πιο σημαντική περιοχή αποδεικνύεται αυτή του μυχού του Αιτωλικού Κόλπου , κοντά στον λόφο του Αγίου Ηλία, όπου και τοποθετείται η Αιτωλική πόλη Ιθωρία.Στην περιοχή αυτή έχει ερευνηθεί σημαντικό νεκροταφείο με θολωτούς τάφους της περιόδου 1450—1100 π.χ. Ως γνωστό, οι θολωτοί τάφοι αποτελούν το σπουδαιότερο επίτευγμα της μηκυναίκής εποχής και πρόκειται για τάφους Βασιλέων, Δυναστών και γενικά αρχόντων.Το 1963 ο αρχαιολόγος Ευθ. Μαστροκώστας, ύστερα από υποδειξη του εκτάκτου επιμελητή αρχαιοτήτων Χρ.Μαυρομάτη, ανέσκαψε πέντε (5) Μυκηναίκούς τάφους.Γι αυτό,πρέπει να υπήρχε εκεί ένας οικισμός  και το τείχος του, πού μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί.Πρόκειται για ένα οικισμό πού βρισκόταν πάνω στο λόφο μεταξύ του Αχελώου και της θάλασσας του Αιτωλικού, ελεγχε την εύφορη  πεδιάδα αλλά και το ίδιο το ποτάμι και τους θαλάσσιους και χερσαίους δρόμους. Παλαιότεροι μελετητές, ταυτίζουν την πόλη αυτή πάνω στον λόφο με την Ιθωρία των Κλασσικών χρόνων πού κατέκαυσε ο Φίλιππος ο Ε το 219 π.χ. Κάτω από την πόλη αυτή ο Woodhoyse τοποθετεί την αρχαία Ωλενο.

     Οι τάφοι περιείχαν αρκετούς νεκρούς από πρωτογενή ταφή ή από ανακομιδή. Βρέθηκαν ωραιότατα ευρήματα περιόδου 1450—1100 π.χ..Βλέποντας τά ευρήματα αυτά, έχει κανείς την αίσθηση ότι οι καλλιτέχνες εγνώριζαν τά μυκηναίκά διακοσμή τικά θέματα. Επίσης βρέθηκε και ένας σκαραβαίος με σφραγίδα του Φαραώ Αμένοφι ( 1405-1370) π.χ. Βρέθηκε επίσης μια περίπου κυλινδρική χάντρα από υαλόμαζα με μορφή πιθήκου, πού για τους Αιγυπτίους θεωρείτο, ως φύλακας του Κάτω Κόσμου.Όλα τά παραπάνω ευρήματα, λόγω έλλειψης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Αγρινίου.

    Συμπέρασμα: Παρ όλο πού η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί,είναι φανερό  ότι ο Αγιος Ηλίας , πρέπει να ήταν σημαντικό Μυκηναίκό Κέντρο. Οι τόσο επιμελημένα κτισμένοι θολωτοί τάφοι και ο θαλαμωτός της Παναγίας με τά πλουσιότατα ευρήματα, χρησιμοποιήθηκαν για 200-300 χρόνια. Σίγουρα θα ανήκουν στα Μυκηναίκά γέννη, πού διοίκησαν αυτή την περιοχή.για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τά ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι Μηκυναίοι αυτοί ηγεμόνες, είχαν επικοινωνία , άρα έκαναν εμπόριο με την Αργολίδα (Κεραμικά),με τον Βορρά ( ηλεκ τρο, μέταλα),με τις χώρες της Συροπαλαιστηνιακής ακτής( ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες) ίσως με την Κύπρο(Χαλκός) και τέλος με την Αίγυπτο, είτε απ ευθείας, είτε μέσω Κρήτης, όπως αποδεικνύουν τά ευρήματα πού αναφέρθηκαν παραπάνω. Είχαν δηλ. επικοινωνία με όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

       Η εκδήλωση αυτή  αποτελεί την πρώτη μιάς σειράς και άλλων πού θα ακολουθήσουν από την Αρχαιολογική-Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, έχουν σκοπό την γνωριμία με την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.   Δυστυχώς, όπως αναφέρθηκε , όλα τά πλούσια ευρήματα των ανασκαφών και από την παραπάνω περιοχή, μετεφέρθηκαν στο Μουσείο Αγρινίου και άλλα βρίσκονται σε απόθήκες , λόγω έλλειψης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.

Η Πολιτεία , έχει καθήκον και χρέος να ιδρύσει και στο Μεσολόγγι το Αρχαιολογικό του Μουσείο, πού αποτελεί δίκαιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μπορεί η σημερινή  και οι επόμενες γεννιές,να γνωρίσουν, νά μελετή σουν και θαυμάσουν τον πολιτισμό των προγόνων τους.

 

 Αθανάσιος Σπυρόπουλος

 
© Copyright 2011 - 2019 Αρχαιολογική - Ιστορική Εταιρία - Μελέαγρος